Személyiség

A pumi rendkívül aranyosan néz ki, de egyáltalán nem egy öleb. Kíváncsi, okos, erős kutya, rendkívül birtokló, védő és éber. Van egy természetes ösztöne, hogy folyton mozgásban legyen, mint az őrkutyák és a hangját mindeközben folyamatosan hallatja. A pumi fenntartással viselkedik az idegenekkel és ismeretlen állatokkal szemben, neki minden és mindenki gyanús. Mindig mozogna és készen áll, hogy akcióba lépjen egy pillanat alatt, különösen akkor, ha a birtokán kívül van. Belül a saját otthonában, pumi a gyengéd, játékos és elkötelezett a családtagokkal. Általában jól eljátszik a gyerekekkel, és a család többi háziállatával, amennyiben megfelelően volt szocializálva fiatal korától kezdve. Ez a fajta nem jól viseli a bezártságot és a tétlenséget, szüksége van a nyitott térre, ahol ki tudja nyújtani a lábait és el tudja égetni a felesleges energiát. A pumi nem való mindenkinek, különösen azoknak nem, akik otthonülők, vagy akik rendszeresen hosszú órákat töltenek távol otthonuktól. A pumi azoknak az embereknek való, akik elkötelezettek, és hajlandóak minden nap labdázni, hosszú sétákat tenni, kocogni, kerékpározni, frizbizni, ezek mind remek programok egy pumi számára.

Aktivitási szint

A pumi rendkívül aktív, bátor, temperamentumos kis kutya méretéhez képest rengeteg kitartással. Mivel terelésre tenyésztették, ez a kutya rendkívül sportos és szeret futni. Az ideális élettér egy pumi számára egy szerető otthont jelent egy közepes, vagy nagy, biztonságosan bekerített udvaron és rendszeres napi kirándulásokat a gazdival, mozogni, játszani és szocializálódni a friss levegőn. Ez a fajta tehát kivirul egy farmon vagy tanyán, bár nem kell hatalmas hely ahhoz, hogy boldog és fitt maradjon. A pumi élvezi az engedelmességi gyakorlatokat, a terelést, agilityt, flyballt, kocogást és imád üldözni bármilyen labdát. Szereti a hosszú, kellemes sétákat a gazdival, és a találkozásokat kutya barátaikkal.

Képezhetőség

Ez egy rendkívül intelligens fajta, amellyel élvezet dolgozni. A pumi legjobban a motivációs, jutalom-alapú képzési technikákkal képezhető, sok pozitív megerősítéssel és ismétléssel. Számos szakértő úgy tartja, hogy a pumi az egyik legkönnyebben képezhető fajta, mivel gyorsan tanul és van egy erős megfelelni akarás benne. Fontos, hogy a szocializálást fiatal korban elkezdjük, mert különben a pumi barátságtalanná és agresszívvé válhat az idegenekkel és az idegen kutyákkal szemben.

Viselkedési jellemzők

A pumi kiváló szaglása miatt sikeresen használják bomba-és kábítószekereső kutyaként, valamint a kutató-mentő műveleteknél. A pumi általában nem zajos, de ugat, ha idegen hangot hall. Emiatt nem a legjobb választás azok számára, akikhez közel laknak a szomszédok. A pumi rendkívül kíváncsi és szinte minden hangot meg fog vizsgálni. Ez a jellegzetesség teszi őt kiváló jelzőkutyává. Köszönhetően rendkívül védő természetének, a pumi valószínűleg megtámadja az ismeretlen betolakodót, amely veszélyeztette, vagy megtámadta a családját. A pumi általában jól elvan a gyerekekkel, mégis jobban érzi magát olyan családban, ahol idősebbek a gyerekek, vagy egyáltalán nincs gyerek.. A játékok hatalmas sikert aranak a legtöbb pumi számára, mert szeretnek futni, és üldözőbe venni dolgokat Nagyon fürgék, valamint könnyen és gyorsan képesek irányt változtatni, ezért használják őket előszeretettel a különböző agility versenyeken világszerte.

Pumi standard

FCI PUMI STANDARD N56 

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE 
Secrétariat Général : 13, Place Albert I – B – 6530 THUIN

FCI – Standard Nr. 56 / 2000. 09.13. / D

PUMI

SZÁRMAZÁS : Magyarország.

AZ ÉRVÉNYES ÉS EREDETI STANDARD DÁTUMA . 2000.04.06.

ALKALMAZÁS : Terrier kinézetű terelőkutya. Kiválóan alkalmas nagyobb állatok terelésére is. A szimata jól fejlett. A dúvadak és rágcsálók ellen is jól bevált. Lakásban is jól tartható, és remek házi-kutya. Mozgásigény nagy és egy kiváló társasági- é sportkutya.

FCI CSOPORT BEOSZTÁS : Fajtacsoport 1 Őrző- és terelőkutya
(kivéve a svájci havasi kutyák)
Szekció 1 Juhászkutyák.
Munkavizsga nélkül.

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS : A pumi a 17-18. században alakult ki Magyarországon, az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű álló fülű kutyák kereszteződéséből. A 20. század eleje óta önálló fajtaként jegyzik.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS : Közepes méretű, bohókás természetű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleg főleg a fejformában mutatkozik meg. Az arcorri rész nyújtott és a fülek felső harmada előre megtörik. Kvadratikus testfelépítésű. Az állandó figyelés a nyak tartásában mutatkozik meg, mely ezáltal a közepesnél magasabban hordott. A közepesen hosszú, hullámos szőr forgókat alkot. Több színváltozatban fordul elő, de a színe mindég egyöntetű.

FONTOS ARÁNYOK
– A testhossza megegyezik a marmagassággal.
– A mellkas mélység valamivel kevesebb, mint a marmagasság.
– A fang hossza valamivel kevesebb, mint a fejhossz fele.
– A nyak hossza megegyezik a fejhosszával és a marmagasság 45% -t teszi ki.

VISELKEDÉS / JELLEM (WESEN) : Nyughatatlan vérmérsékletű, nagyon élénk terelő kutya. Vakmerően bátor, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Értelmes viselkedése, élénksége, véleményalkotó és nyilvánító képessége, rámenős természete, mindég és mindenhol magára vonja a figyelmet. Elég hangos fajta. Egész megjelenés tettrekészséget és hatalmas temperamentumot sugároz. Tettrekészsége, nyughatatlansága állandó mozgásban tartja az egész kutyát. Mindég aktív és tettre kész. Félénkség vagy flegma viselkedés, fajtaidegen tulajdonság.

FEJ : Meglehetősen hosszú, keskeny. Az alakjára a megnyúlt arcorri rész nyomja rá a bélyegét.

KOPONYA
Agykoponya : A koponyatető aránylag széles és boltozatos. A hosszú homlok csak alig ívelt, oldalról nézve lapos. A szemöldökívek mérsékelten fejlettek.
Stop : Alig észreveheto. A homlok síkja a szemek között egyenes vonalban halad az orrhá felé.

ARCKOPONYA
Orrtükör : Keskeny, tompa metszésű, minden színváltozatnál fekete.
Fang : Az orrhát egyenes. A tág arctájék az orr felé elkeskenyedő, de sohasem elhegyesedő.
Ajkak . A fogsorhoz feszesen simulók, a pigment fekete.
Állkapocs / fogak . Erőteljes állkapcsok. Az erős jól fejlett fogak fehérek. Egyenlete a fogképletnek megfelelő komplett ollós harapás.
Pofák : Izmosak.
Szemek : Egymástól közepes távolságban és kissé ferdén illesztett, közepesen nagy, ovális alakú, ferde metszésű, sötétbarna. A tekintete élénk és intelligens. A szemhéjjak feszesen simulók és a pigmentjük fekete.
Fülek : Az álló fülek magasan tűzöttek. A fülek felső harmada előre felé megtört. A közepes nagyságú, egyenlete fülek egy fordított V – alakot formálnak. A füleket élénken mozgatja.

NYAK : Közepesen hosszú, enyhén ívelt, izmos; a vízszintessel 50 -55 ° szöget zár. A nyak feszes, minden nyaklebernyeg nélkül.

TÖRZS : Jól fejlett izomzata száraz, különösen feszes és szívós. Egy különlegesen szikár fajtáról van szó, megjelenése arányos és harmonikus.
Felsővonal : Egyenes.
Mar . Kifejezett, hosszú és hátra hajló.
Hát : Rövid, egyenes, feszes.
Ágyék : Rövid, feszes kötésű, egyenes.
Far : Rövid, kissé lejtős, közepesen széle.
Mellkas : Az elülső frontja egyenes, nem széles, inkább mély. A bordák csak kissé íveltek, inkább laposak. A bordakosár mély, hosszú és a könyökökig éro.
Has : Feszes, hátra felé felhúzott.

FAROK : A magasan tűzött farok a faron egy kör alakú ívet alkot. A farok alsó oldalán a koronaszőr 7 – 12 cm, hosszú, szálkás jellegű, dús, szerteálló, kevés aljszőrt tartalmaz. A született csonka- vagy kurtított farok nem megengedett.

VÉGTAGOK :

ELÜLSŐ VÉGTAGOK : Az elülső végtagok a mellkas frontjánál kiindulva függőlegesen és oszlop szerűen támasztják alá a törzset; merőlegesek és párhuzamosak a talajon nem túl szélesen álló.
Lapocka : A lapocka hosszú, és kissé meredek. A vízszinteshez kb. 55° szöget zár. vállcsúcsai merőlegesek a mellkas legmélyebb pontjára.
Felkar : Rövid és izmos. A lapockával 100- 10° szöget zár.
Könyökök : Szorosan a mellkashoz simulók.
Alkar : Hosszú, szikár.
Elülső lábközép : Meredek.
Mancsok : Kerekded macskamancsok, szorosan illeszkedő ujjakkal. A talppárnák rugalmasak.
A körmök erősek, feketék vagy palaszürkék.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK : A hátulsó lábak nagyon erőteljesek. Oldalról nézve kissé hátraállított. Hátulról nézve a lábak párhuzamosak, a talajon sem szűk sem tág állásúak.
Comb : Izmos, hosszú és hátra állított.
Térd : A könyökökkel egy magasságban helyezkednek el.
Lábszár : Hosszú, szikár.
Csánk : Szikár és élesen elhatárolt.
Hátulsó lábközép : Rövid, meredek.
Mancsok : Mint az elülsőmancsok. A farkas körmök nemkívánatosak.

MOZGÁS : Temperamentumos, élénk mozgás. Rövid, energikus, dinamikus és harmonikus léptek. Tartása merész és büszke. Az ügetése könnyed és harmonikus; a hátulsó lábait pontosan az elülső lábak nyomába helyezi.

BŐR : Redők nélküli, erős pigmenttel. A szabad bőrterületek feketék vagy palaszürkék.

SZŐRTAKARÓ

SZŐR : A hullámos, göndör szőr köteges csomókat alkot és sohasem sima vagy zsinóros. A szőr általában 4 – 7 cm hosszú, kisebb-nagyobb tincsekbe rendezve, rugalmas, bozontos és dús. Az erőteljes de nem durva, szálkás jellegű fedőszőrből és puha aljszőrből áll. A füleken közepesen hosszú, dús, szálkás koronaszőr található. A szemek és a fang tájékán nem található hosszú szőr. A szőrzet kívánatos felkészítési formája a kézi trimmelés. Kisebb igazítások az ollóval a fejen és a végtagokon lehetséges. A teljes szőrzet ollóval való nyírása nem kívánatos.

SZÍN :
– A szürke különböző árnyalatai. ( születéskor általában a színük fekete, amely később kiszürkül).
– Fekete.
– Fakó, alapszínek : Vörös, sárga, krémszín (fekete vagy szürke árnyalattal egy kifejezett maszk kívánatos.

Egy 3 cm átméroju fehér mellfolt vagy fehér csíkocska az ujjakon nem hiba.
A szőrszínnek mindég kifejezettnek és egyszínűnek kell lennie.

– Fehér.

NAGYSÁG / SÚLY
Marmagasság : kanoknál 41 – 47 cm ideális nagyság 43 – 45 cm.

szukáknál 38 – 44 cm ” 40 – 42 cm

Súly : kanoknál 10 – 15 kg ideális súly 12 – 13 kg.
szukáknál 8 – 13 kg ” 10 – 11 kg.

HIBÁK : Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.

KIZÁRÓ OKOK :
– Kerek, puliszerű fej. A fej hosszánál 40% – l rövidebb arcorri rész.
– Erős, kifejezett stop.
– Egy vagy több hiányzó metszőfog, szemfog, 2-4- premoláris vagy 1-2 moláris fog hiánya; több, mint 2 PM1, hiánya, a M3 hiány nem számít.
– Előre- vagy hátraharapás.
– Egyenes felálló fülek; Lógó vagy felemásan hordott fülek.
– Rövid, sima szőr; hosszú, erősen filces vagy elálló szerkezetű szőr.
– Csokoládébarna- és tarka szőrtakaró valamint élesen elkülönülő foltok (pl. cser jegyek vagy kabát stb).
– A standardban rögzített mérettől való eltérés.

M.J. A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

Német standardból fordította :

Kalo Mária

Budapest, 2005. 10 12.