SAM_2839

Baloghné Jancsovics Tünde

Ezen az oldalon a saját tapasztalatom alapján a saját szavaimmal írom le, hogyan ápolom a kutyáimat. Nem vagyok szakképzett kutyakozmetikus, amit tudok, annak legnagyobb részét attól az embertől tanultam, aki Magyarországon szerintem a legprofibb módon érti a pumik kozmetikáját.

Nagyon sokat köszönhetek neki.

Általános ápolás

A pumi elég heterogén fajta és ez megnyilvánul a szőrtípusban is. A kívánatos szőr 4-8 cm. hosszú, benne fele-fele arányban található a puhább aljszőrzet és a durvább fedőszőrzet. De találkozhatunk kevesebb szőrű pumival is, ez a szőrtípus igényli a legkevesebb ápolást és előfordul a sok aljszőrzettel és kevés fedőszőrrel rendelkező egyed is, ők több odafigyelést igényelnek.

Bármilyen szőrtípusú pumi kutyánk, már kölyökkorában szoktassuk hozzá a fésüléshez és az ollóhoz. Ez eleinte csak pár játékos percet jelent, de a kicsi hozzászokik és később nem okoz gondot a használatuk. Kizárólag fém fésűt használjunk.

A pumi szőre alapvetően nem igényel különösebb ápolást, szőrtípustól függően elég, ha hetente-havonta alaposan átfésüljük. Mivel a pumi szőre öntisztuló, szükségtelen fürdetni, kivéve,ha kiállításra visszük, vagy nem kívánatos dologba hempergett. Ha csak szimplán összekoszolta magát, elég tiszta vízzel lemosni és megtörölni. Amennyiben megfürdetjük, lehetőleg kerüljük a hajszárítót, ha mégis használjuk, akkor szárítás közben NE fésüljük! Amúgy se fésüljük soha a vizes szőrt. És még véletlenül se használjunk nyírógépet!

Mindegyik kutyámat hetente-kéthetente, ahogy időm engedi, jó alaposan átfésülöm. Ezt már megszokták, sőt, igénylik, olyannyira, hogy mindegyik az első akar lenni… Alaposan át is nézem őket, különös tekintettel a fülekre és a talppárnákra. A füleikből eltávolítom a benőtt szőrt és ha úgy ítélem, hogy nem elég tiszták belül, ki is tisztítom nekik. A talppárnák közül az esetleg túl hosszúra nőtt szőrt kivágom.

A nyírás...

Mindenkinek szíve joga, milyen formájúra nyírja-nyíratja pumi kutyáját, de ha már e fajta mellett döntöttünk, lehetőleg igyekezzünk megőrizni a fajta jellegét.

A nyírást én mindig a háton indítom, mert majd ehhez igazítom a többi testrészen a szőr hosszúságát. Ezután a far, az oldalak, a lábak, majd a mellkas és a nyak. A fejét mindig utoljára hagyom. Egyszerűbb a fejet hozzányírni a kutyához, mint fordítva…

Ahogy időm engedi, folytatom...

A pumi nyírása képekben

Tünde és Degesz

Tünde és Ilka